zondag 20 september 2015

Zelfportret

Edgar Degas was een Frans impressionistisch kunstschilder en beeldhouwer. Hij werd op 19 juli 1834 in Parijs geboren waar hij op 26 september 1917 overleed.

Edgar Degas werd geboren als zoon van een zeer welgesteld burger en bankier. Deze had de familienaam gesplitst, zodat de zoon eigenlijk De Gas heette. Degas is beroemd geworden als kunstschilder en tekenaar die sterk onder de invloed van het impressionisme was.

Ondanks het feit dat Edgar Degas sterk onder de invloed van het impressionisme verkeerde, was hij geen pure impressionist, omdat hij te trouw bleef aan de classicistische tekenlijn van Jean Auguste Dominique Ingres en Jacques Louis David. Daarnaast bleef hij ook té afzijdig van de impressionistische kleurenscheiding.

Desondanks deed hij maar wat graag zijn zegje bij de "Refusés" en de contra-academisten van de Parijse cafés Guerbois of La Nouvelle Athènes. Edgar Degas kreeg zijn eerste classicistische opleiding van F. Barrias en L. Lamothe, die zelf een leerling van Ingres was. Dit gebeurde van 1853 tot 1855, nadat hij eerst, sedert 1852, begonnen was aan een eigen atelier in het huis van zijn welgestelde vader.

Tussen 1854 en 1859 reisde Degas meerdere keren naar Italië, waar hij studies maakte van oude grootmeesters in de schilderkunst. In 1861 begon hij met het creëren van zijn eigen thematiek: de overbekende paardenrennen. In 1862 ontmoette hij Edouard Manet en zij werden vrienden in voor, maar zeker ook in tegenspoed. Zijn laatste historieschilderij exposeerde hij op het officiële Salon in 1865. 

Omstreeks deze tijd kwam hij in het café Guerbois en leerde hij onder anderen Claude Monet en Pierre Auguste Renoir kennen, waardoor het "oproer-complot" onder de naam van het impressionisme geboren werd. Samen met Manet reisde Degas in 1868 naar Londen, waar zijn fascinatie voor de muziek en het theaterleven sterk naar voren kwam. In Londen tekende en schilderde hij ook zijn eerste balletscènes. In 1868 nam hij voor de laatste keer deel aan de Salon en ging daarna naar België. Edgar Degas werd van 1870 tot 1871 geconfronteerd met oorlogsgeweld en tijdens de Parijse commune verbleef hij bij vrienden in Normandië.

In 1874 vond de eerste beruchte expositie van de impressionisten plaats. Edgar Degas was één van de organisatoren van dit evenement. De expositie werd georganiseerd in de Boulevard Capucines en liep van 15 april tot 15 mei, telkens van 10:00 uur tot 18:00 uur, en van 21:00 uur tot 22:30 uur. Degas exposeerde toen onder meer "De Balletklas". De tweede expositie werd in 1876 gehouden.

Intussen had Edgar Degas ook al zijn reputatie gevestigd als uitzonderlijk sfeerschepper van vrouwelijke naakten en intieme typeringen, veelal gecreëerd in prachtige pasteltekeningen. In 1909 werd het werk van Degas tentoongesteld op de wereldtentoonstelling in Parijs.

Sinds de Parijse commune had zich echter een oogaandoening gemanifesteerd, waardoor het gezichtsvermogen van Edgar Degas steeds verder achteruit ging. Hierdoor leefde hij zeer teruggetrokken en begon hij met het creëren van sculpturen. Tussen 1909 en 1911 staakte hij, vrijwel blind geworden, al zijn artistieke activiteiten, waarna hij een paar jaren later in Paris op 83-jarige leeftijd overleed. (Bronvermelding: wikipedia.nl)





Geen opmerkingen:

Een reactie posten