zondag 13 september 2015

De Vluchtelingen Van Parga

Francesco Hayez was een vooraanstaand Italiaans kunstschilder uit de tijd van de romantiek. Hij werd op 10 februari 1791 in Venetië geboren. Hij overleed op 21 december 1882 in Milaan.

Francesco Hayez werd geboren in een Venetiaanse familie waarvan we nu kunnen zeggen dat die het zeker niet breed had. Dat was de reden waarom hij werd opgevoed door een oom en tante die meer welgesteld waren én een grote interesse voor de schilderskunst hadden.

Hij werd op jonge leeftijd leerlingsschilder bij Francisco Magiotto en studeerde daarna aan de Nieuwe Academie voor de fijne Kunsten in Venetië. In het jaar 1809 won hij een wedstrijd van de Gallerie Dell' Accademia en studeerde vervolgens een jaar aan de Accademia di San Luca te Rome. Daarna ging hij naar Napels, waar hij werkte met Joachim Murat. Later verhuisde hij naar Milaan, waar hij geprotegeerd werd door de schrijfster Clara Maffei waardoor hij tot grote roem kwam. In 1850 werd hij de directeur van van de kunstgalerie Pinacoteca di Brera.

De schilderwerken van Francesco Hayez zijn zeer typerend voor de stroming van de romantiek uit de negentiende eeuw. Zijn vroege werk vertoont de sterke invloeden van Jean Auguste Dominique Ingres en de Nazareners (kunstenaars), zijn latere werk is vooral kenmerkend voor de herleving van de klassieke schilderkunst. Hij schilderde vaak grootse Bijbelse taferelen, politieke allegorieën of fijne portretten.

Typerend was ook het feit dat hij een zekere sensualiteit in zijn schilderwerken legde. Een aantal van die schilderwerken riepen om die reden dan ook behoorlijk wat commotie op bij hun expositie.

Het werk van Francesco Hayez is tegenwoordig helaas zeer moeilijk traceerbaar omdat hij zijn schilderijen uiterst zelden signeerde en dateerde. Hij herschilderde zijn werken ook vaak met veranderingen die uiterst minimaal waren. (Bronvermelding: wikipedia.nl)

Wie nu denkt dat het vluchtelingenprobleem alleen maar van onze tijd is heeft het goed mis, want het vluchtelingenprobleem is van alle tijden (sla daarvoor de Bijbel en de geschiedenisboeken er maar eens op na).

Een zeer goede getuige hiervan is het schilderij die u naast deze tekst ziet staan, want Francesco Hayez schilderde "De Vluchtelingen Van Parga" in de negentiende eeuw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten