donderdag 10 september 2015

De Kus

Gustav Klimt werd op 14 juli 1862 in Baumgarten, een voorstad van Wenen, geboren. Op 6 februari 1918 overleed hij in Wenen.

Gustav Klimt was een symbolische kunstschilder en één van meest prominente leden van de Wiener Secession, de Weense jugendstil-beweging.

Gustav Klimt werd geboren in een zeer arm gezin. Zijn vader graveerde goud en dat heeft Gustav Klimt waarschijnlijk beïnvloed bij zijn gebruik van goud in zijn schilderijen. Hij kreeg zijn kunstzinnige opleiding op de Weense Kunstgewerbeschule für Kunst und Industrie in de jaren 1879-1883. Vrijwel tot aan de eeuwwisseling werkte Gustav Klimt in een klimaat dat geschapen was door Hans Markert, een dominante figuur uit de Weense kunstwereld.

In de begintijd werd het werk van Gustav Klimt door de gevestigde orde zeker niet gewaardeerd, daar de gevestigde orde vond dat zijn schilderijen te pornografisch waren. Om zich af te kunnen zetten tegen de traditionele opvattingen richtte Gustav Klimt de Wiener Secession op, de Oostenrijkse variant van de jugendstil, die op zijn beurt weer nauw aan de Art Nouveau verbonden is.

Het werk van Gustav Klimt bestaat vooral uit schilderijen, maar hij heeft ook muurschilderingen, tekeningen en collages gemaakt. Diverse daarvan zijn tentoongesteld in het Secessionsgebouw. Gustav Klimt is veel geroemd voor het gebruik van goud op zijn schilderijen.

Gustav Klimt overleed op 55-jarige leeftijd in Wenen. Hij is daar begraven op het Hietzinger Friedhof. Op zijn grafsteen staat zijn typerende handtekening gebeiteld.

De Kus is zonder enige twijfel het bekendste schilderij die Gustav Klimt ooit heeft geschilderd. Op het schilderij ziet u dat een vrouw een kus van een man krijgt, maar als u goed naar het schilderij kijkt ziet u dat de vrouw daar niet bepaald van gediend is, want haar linkerhand heeft een houding die alles behalve natuurlijk is, en ze wendt haar hoofd van de man af, waardoor het eigenlijk wel duidelijk is dat het om een aanranding gaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten