donderdag 10 september 2015

Jeanne Met De Waaier

Camille Pissarro was een Franse impressionistische kunstschilder die op 10 juli 1830 op Saint Thomas (Maagdeneilanden) geboren werd. Hij overleed in Parijs op 12 november 1903.

Camille Pissarro werd geboren op Saint Thomas, een eiland van de Maagdeneilanden, die tot 1917 een Deense kolonie waren. Camille Pissarro behield zijn hele leven de Deense nationaliteit. Zijn vader was een zeer welvarend koopman die een middelgroot familiebedrijf leidde. De familie, die van oorsprong Frans en joods was, vestigde enige jaren voor de geboorte van Camille op Saint Thomas.

Camille Pissarro bezocht een kostschool bij Parijs, de stad waarin hij later in zijn carrière zou gaan wonen en werken. Bij zijn terugkeer naar Saint Thomas bleek hij totaal geen interesse te hebben in het familiebedrijf en bracht zijn tijd door met het schilderen van de pittoreske haven van Saint Thomas. In 1852 vertrok hij naar Venezuela, waar hij twee jaar als kunstschilder werkte. In 1855 vestigde hij zich in Parijs. Camille Pissarro was altijd op zoek naar nieuwe vormen en werd hierdoor één van de meest vernieuwende kunstschilders onder de impressionisten, want hij was één van de eersten die de kleuren ging opdelen.

Camille Pissarro en Claude Monet ondergingen tijdens een verblijf in Engeland, sterk de invloed van Turner en Constable, waardoor zowel Pissarro als Monet tot een volledig impressionistische lichtschildering kwamen. Camille Pissarro was de enige van de impressionisten die aan alle acht tentoonstellingen van de impressionisten deelnam.

In de jaren 80 van de negentiende eeuw sloot hij zich aan bij een jongere generatie kunstenaars, onder wie Georges Seurat, Paul Signac en zijn eigen zoon Lucien. In de jaren 90 van de negentiende eeuw verliet hij dit Neo-impressionisme, daar hij toen de voorkeur gaf aan een soepeler stijl, die hem beter in staat stelde zijn idee van de natuur te vatten. Daardoor ging hij een aantal stadsgezichten schilderen, waarvan de Boulevard Montmartre de meest bekende is. 

In zijn stadsgezichten van Parijs, Rouen en Dieppe toont hij de wisselende effecten van het licht en het weer, en de zeer sterke en diepgaande dynamiek van de moderne stad.

Camille Pissarro bleef tot aan zijn dood in 1903 in Parijs actief als kunstschilder. Hij werd 73 jaar oud, en liet een zeer omvangrijk oeuvre na.

Naast het schilderen schreef hij ook meer dan 800 brieven die in 1975 zijn geveild. Daarnaast is het ook zo dat zijn zoon Lucien zeer sterk door zijn beroemde vader beïnvloed werd in de schildersstijl en keuze van onderwerp. (Bronvermelding: wikipedia.nl)

Ik vindt persoonlijk dat het schilderij die u naast de tekst afgebeeld ziet staan niet tot de beste van Camille Pissarro behoort, maar dat heeft mij er niet van weerhouden om het schilderij tóch op mijn blogsite te plaatsen, want hoe je het ook keert of wendt, het impressionistische schilderij is wél heel kleurrijk, en dat zie ik tóch wel heel graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten