vrijdag 9 oktober 2015

Verre Gedachten

Verre Gedachten door John William Godward
John William Godward was een Engelse kunstschilder die op 9 augustus 1861 in Wimbledon zijn eerste levenslicht aanschouwde. Hij overleed op 13 december 1922 in Londen.

John William Godward werd geboren in een Londens ambtenarengezin. Hij deed een studie architectonisch tekenen en weidde zich daarna volledig aan de schilderkunst. Aan het einde van de negentiende eeuw werd hij een beschermeling van Sir Lauwrence Alma-Tadema en exposeerde hij met regelmaat in de Royal Academy of Arts. Samen met Henry Ryland gaf hij leiding aan een kunstenaarswerkplaats in Londen.

John William Godward wordt gerekend tot het Neoclassicisme en ook wel tot de "Olympische" Prerafaëlieten. Zijn meest favoriete onderwerp was zonder enige twijfel de klassieke oudheid, want hij schilderde altijd mooie vrouwen die in Romeinse toga's gekleed waren. Tijdens het schilderen van zijn schilderijen had hij veel aandacht voor het detail in de stof, de huid en in de dierenhuiden.

Tussen 1904 en 1919 verbleef hij met enige regelmaat in Italië, waar hij vanaf 1912 met zijn modellen samenwoonde in Rome. In 1919 keerde hij om gezondheidsredenen terug naar zijn geboorteland, waar hij in 1922 zelfmoord pleegde. In de door hem geschreven afscheidsbrief schreef hij dat "de wereld niet groot genoeg was voor hem en Picasso". Zijn familie was zó beschaamd over zijn zelfmoord dat ze al zijn foto's en papieren vernietigden. Dat is dan ook de reden waarom er geen enkele foto van John William Godward bewaard is gebleven.

Een van zijn bekendste schilderijen , Sweet Nothings, bevindt zich heden ten dage in de privé-collectie van Andrew Lloyd Webber, die een groot liefhebber van de kunstwerken van John William Godward is. John William Godward maakte in 1907 al een eerste versie van dit bekende schilderij, zoals hij vaker variaties maakte van hetzelfde werk. (Bronvermelding: wikipedia.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten