woensdag 7 oktober 2015

Salome

Salome door Robert Henri
Robert Henri was een Amerikaans kunstschilder. Hij is geboren in Cincinnati op 24 juni 1865. Hij overleed op 12 augustus 1929 in New York. Aanvankelijk werd hij beïnvloed door het impressionisme, maar later schakelde hij over op een meer realistische werkwijze, waarbij hij typisch Amerikaanse thema's koos.

Hij werd geboren als een zoon van een onroerendgoedmakelaar. Zijn vader stichtte in 1871 het stadje Cozzadale in Ohio en in 1873 de Cozad in Nebraska. In 1883 verhuisde het gezin naar New York en vervolgens naar Atlantic City. In 1886 studeerde Robert Henri aan de Pennsylvania Academy of the Fine Arts. In 1888 ging hij naar Parijs en studeerde aan de Academie Julian en later aan de Académie des Beaux-Arts. In Parijs maakte hij kennis met de moderne kunstopvattingen van het impressionisme en aanverwante stromingen, die hem sterk inspireerden. 

In 1891 keerde Robert Henri terug naar Philadelphia, waar hij in 1893 samen met John French Sloan, William Glackens, George Benjamin Luks en Everett Shin de Charcoal Club oprichtte. De leden bediscussieerden de moderne kunstopvattingen, bepleitten een nieuwe Amerikaanse kunst, en organiseerden lessen voor jonge plaatselijke kunstenaars. In 1894 viel de Charcoal Club echter uiteen.

Vanaf 1895 richtte Robert Henri zich steeds meer op een realistische werkwijze. In 1897 was hij medeoprichter van de Ashcan-School, waaraan ook deze keer Sloan, Glackens en Luks als ook Arthur B. Davies, Maurice Prendergast en later William Grooper meewerkten. De groep, ook wel "The Eight" genoemd, rebelleerde vooral tegen de academische kunst en richtte zich op "de vulgariteit van het grauwe leven van alle dag". In 1913 hield de Ashcan-groep een spraakmakende gezamenlijke tentoonstelling in New York.

Vanaf 1909 doceerde Robert Henri aan de New York School of Art en richtte hij zich meer op het schilderen van portretten. In 1912 begon hij een eigen school. Later doceerde hij ook nog aan de Art Students League of New York, waar hij bekend stond als een zeer begaafd en bijzonder leraar. Tot zijn leerlingen behoorden onder meer bekende kunstenaars als Stuwart Davis en Edward Hopper.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten