zondag 23 augustus 2015

Het Japanse Masker

Alfred Leopold Stevens was een uit België afkomstige portret en genreschilder. Hij kwam op 11 mei 1823 in Brussel ter wereld, en hij overleed op 24 augustus in Parijs, de stad waarin hij als kunstschilder vaak werkzaam was.

Zijn vader was Jean François Leopold Stevens. Hij was vrederechter in Puurs én militair die aan de oorlog op het Iberische schiereiland deel had genomen, en aide-de-camp was geweest van de Nederlandse Koning Willem I tijdens de slag bij Waterloo. Zijn vader was een groot kunstliefhebber en één van de eerste verzamelaars van de schilderijen van Féodore Géricault en Eugène Delacroix.

Zijn moeder was Cathérine Victoire Dufoy, de dochter van de eigenaar van het café de L'Aimité op het Koningsplein te Brussel, een hoofdstedelijke drinkgelegenheid van hoge standing, waar tal van prominenten over de vloer kwamen. Zijn beide broers Joseph Stevens en Arthur Stevens hadden ook een belangrijke carrière in de kunst (Joseph was ook kunstschilder terwijl Arthur een kunsthandelaar was).
De drie broers hadden ook een zus die Juliette heette.

Toen Alfred Stevens veertien jaar oud was overleed zijn vader. De vier kinderen werden toen voornamelijk door de grootouders Dufoy opgevoed. Cathérine Victoire Dufoy hertrouwde in 1841 met ene Deleutre. De Franse kunstschilder Camille Roqueplan, een vriend des huizes, was getuige bij dit huwelijk. 

Alfred Stevens trouwde in 1858 met Marie Blanc, een kleindochter van generaal Aron Sausset, die een infanteriegeneraal onder Napoleon is geweest. De kunstschilders Eugène Delacroix, Florent Willems, de auteur Alexandre Dumas, en de beeldhouwer Paul-Armand de la Vingtrie waren getuige bij dit huwelijk, waaruit vier kinderen voortkwamen: Leopold, die ook kunstschilder werd, Cathérine (Edgar Degas was haar peter), Jean en Pierre. 

Alfred Stevens was 83 jaar oud toen hij kwam te overlijden. (Bronvermelding: wikipedia.nl)

Het Japanse Masker vindt ik persoonlijk het mooiste schilderij die Alfred Stevens ooit heeft gemaakt, want de kleuren zijn door hem op een mooie manier op het schildersdoek aangebracht, én het thema is naar mijn mening zeer fascinerend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten